Wat is een eSIM?

Wat is een eSIM?

Alle informatie over wat een eSIM precies is, hoe het werkt en de verschillen tussen beide simkaarten (Fysieke of digitale) zie en bij deze providers:

De SIM kaart is bij vrijwel iedereen bekend. Het is en klein plastic kaartje dat je in je mobiele telefoon stopt zodat je telefoon verbinding kan maken met je provider. Er zijn verschillende soorten fysieke SIM kaarten (Mirco, Nano) en er is een eSIM. Dit is een embedded simkaart die, zoals de naam al zegt, geïnstalleerd is in je telefoon. Een digitale simkaart dus. Deze neemt minder ruimte in beslag en kan ook nog eens niet kwijtraken.

Deze digitale simkaart kun je eenvoudig activeren na het afsluiten van een abonnement bij een mobiele provider zoals Odido, KPN en Vodafone. Ben je benieuwd of dit ook bij jouw telefoon kan en hoe het precies werkt? Op de website van je provider lees je meer informatie over de eSIM:

Waarvoor heb ik eSIM nodig?

Je hebt een eSIM nodig om verbinding te maken met je provider waardoor je kunt bellen en internetten met je telefoon, laptop, tablet of zelfs je horloge. De digitale simkaart kun je in verschillende apparaten tegenkomen zodat ze eenvoudig kunnen worden verbonden met het internet. Een mobiele telefoon heeft vrijwel altijd nog de mogelijkheid om ook met een normale simkaart te worden gebruikt. Bij je provider kun je precies zien welke simkaarten er gebruikt kunnen worden. Je hebt de eSIM dus nodig om je apparaat te verbinden met je provider. Ook bij Multisim wordt er gebruik gemaakt van de eSIM.

Hoe werkt een eSIM kaart?

De werking van de digitale simkaart is niet anders dan bij een normale simkaart. Er is een unieke code die je verbindt met je provider. Je provider weet vervolgens dat jij het bent en koppelt daar automatisch je mobiele nummer aan zodat je bereikbaar bent. Het activeren van een eSIM gaat wel anders dan bij een fysieke kaart. Je hoeft deze namelijk niet in je telefoon, laptop of tablet te stoppen. Je scant de QR code die je van je provider hebt ontvangen. Binnen enkele stappen is de koppeling geslaagd en ben je online. Het gaat erg eenvoudig bij een provider zoals Vodafone. Hieronder kun je testen welke SIM je nodig hebt en lees je meer over de werking van de digitale SIM kaart.

eSIM of normale SIM kaart?

Hoe weet je nu of je een eSIM of een normale SIM kaart nodig hebt? Dat is geheel afhankelijk van je apparaat dat je wilt gebruiken. Heeft je telefoon bijvoorbeeld de mogelijkheid om via de digitale simkaart de verbinding te maken? Is het antwoord nee dan is het niet geschikt. Vrijwel alle mobiele telefoon van een paar jaar oud hebben de functie van de digitale SIM. Bij de instellingen kun je de netwerkconfiguatie bekijken en zie je de optie ‘eSIM toevoegen’. Als je hierop klikt kun je vervolgens de QR scannen om de koppeling te maken.

Wat zijn de verschillen?

Beide type simkaarten hebben dezelfde eigenschap om je apparaat te koppelen met je provider. Het verschil is dat je de een fysiek in je apparaat dient te stoppen en de ander al digitaal aanwezig is. Er is geen verschil in snelheid, dekking, kwaliteit of kosten. Wel zijn er meer mogelijkheden met de eSIM ten opzichte van de fysieke SIM kaart. Je kunt bijvoorbeeld een tweede nummer toevoegen op deze manier of een apparaat verbinden waarin geen SIM kaart past zoals een horloge of tablet.

Welke heb ik nodig?

Bij het afsluiten van een mobiel abonnement krijg je de vraag of je een eSIM of een normale SIM kaart wilt gaan gebruiken. Het gebruik van de fysieke kaart zal jaarlijks minder worden. Het gemak van embedded SIM zal toenemen waardoor bedrijven op den duur apparaten op de markt brengen waarbij het plaatsen van een fysieke SIM niet meer mogelijk is. In de onderstaande tabel kun je van de vier meest gebruikte telefoonmerken bekijken welke SIM kaart er gebruikt kan worden. Je kunt bij de specificaties van je telefoon, laptop, tablet of horloge bekijken welk type er gebruikt kan worden.

Merk telefoonWelk types zijn populair?eSIM naast SIMAlleen SIM Kaart
AppleXR, SE, 11, 12, 13, 14 ,15, 16Alle modellen na XRSE 1e gen
SamsungGalaxy series: S, Z en AVanaf S20, A35 en Z FlipOverige modellen
GooglePixel 5, 6, 7 en 8Vanaf Pixel 5Overige modellen
OPPOReno, series AGeenAlle modellen

Heb ik een aparte bundel nodig voor eSIM?

Nee. Je kunt je abonnement afsluiten met deze eSIM als alternatief voor een fysieke simkaart. Ook is het mogelijk om een tweede apparaat door middel van de digitale simkaart te koppelen aan je abonnement met dezelfde databundel. Je spreekt dan van een Multisim. Zo ben je altijd verbonden met het internet, ook als je telefoon niet in de buurt is.

Odido - databundel
Databundel - KPN
Vodafone - databundels
50+mobiel - databundels
Ben databundels
Youfone - databundels
Hollandsnieuwe - databundels

Welke databundel

Welke databundel heb ik nodig? Kies de databundel die bij jou past.

Buitenland

Welke databundel heb ik nodig voor in het buitenland?

Dataverbruik

Hoeveel data verbruik je per maand? Ontdek je gemiddelde verbruik.

Providers

Overzicht van Nederlandse providers met (sim only) abonnementen.